Artikler - Mirza Mølgaard

Gå til indhold

Hoved menu:

Artikler


DINE DRØMME LYVER ALDRIG af Mirza MølgaardHar du ofte mareridt?
Drømmer du at du bliver forfulgt?
Har du en drøm der hele tiden vender tilbage?


"Der kommer nogle efter os - vi løber og løber og de kommer tættere og tættere på os. Nogle gange er det som om vi næsten står på stedet. Vi kan ikke komme væk!" - Vågner - badet i sved - åh heldigvis - det var kun en drøm!

Mareridt er positive drømme.
Alle drømme er gode, uanset hvor voldsomme de virker. Mareridt har den fordel, at du husker drømmen. Det er som om dit ubevidste rusker i dig og siger: "Så, nu har du bare at vågne op og gøre noget ved dit liv. Det nytter ikke, du bliver ved med at lukke øjnene for det der foregår i virkeligheden."

Hjælp til mareridtsdrømme.
Inden du lægger dig til at sove kan du fx sige til dig selv: "Hvis jeg bliver forfulgt i min drøm i nat, vil jeg ikke løbe min vej. Jeg vil stoppe op, vende mig om og spørge - hvad vil du mig". For det man meget ofte løber fra i sine drømme er noget i sig selv, eller noget der har forbindelse til ens liv - lige nu, som man ikke har lyst til at se på.

Hvad kan vi bruge drømme til?
Drømmene lærer os at se på os selv med "andre øjne" - dvs. at se på os selv som den person vi virkelig er. Drømmene viser os de muligheder vi har i vort liv, samtidig med at de hjælper os her og nu med de problemer vi har. Altså en slags hjælp til selvhjælp.

Hvor kommer drømmene fra?
Drømmene der kommer fra vort ubevidste, prøver at hjælpe os til at få et godt liv. Vort ubevidste kender alt til os og vil os det bedste. Alt hvad vi har oplevet i hele vort liv er lagret her.
Vort ubevidste er den del af os selv, som vi ikke er bevidst om. Jeg plejer at sammenligne det med et isbjerg. Kun en lille del af isbjerget (ca. 10%) kan ses over vandet, mens resten (ca. 90%) af isbjerget er under vandet. Dvs. vi er kun bevidste om en lille del af det vi foretager os i hverdagen.

Hvad betyder vore drømme?
En kvinde fortalte mig følgende drøm i forbindelse med et foredrag: "Hun så en potteplante. Det var en palme der stod i en urtepotte. Den var halvvissen og havde en flagermus hængende i et af bladene."
Som tommelfingerregel kan man sige: Alt hvad jeg drømmer, er et billede på mig selv. Dvs. hun er både potteplanten, der er halvvissen og flagermusen.

Drømmen fortæller: At hun ikke har det så godt i øjeblikket, og hun giver ikke sig selv næring nok. Hun begrænser sig selv, så rent faktisk føler hun sig "halvvissen" når hun får drømmen. Der er også noget hun ikke rigtig har lyst til at se på. Hun fortalte selv hvad en flagermus er for hende. Den er bla. blind. Så man kan sige, at der er noget hun ikke rigtigt vil se i sit liv. Hun bliver bare hængende.

Kan drømmene hjælpe mig?
Kvinden med drømmen sagde undrende; ja det er sådan jeg har det, og fik ved den efterfølgende samtale hjælp til hvad hun kunne gøre for at komme videre i sit liv. Det er vigtigt at huske, at der intet negativt er i drømmene. Tværtimod. Dit eget ubevidste vil ikke gøre dig fortræd, men hjælpe dig til at få et godt liv.

Drømme om huse.
Mange mennesker drømmer om huse eller rum i huset. Huset er et billede på selv og dine muligheder. Står døren fx åben til et rum i huset du ikke kender, er det måske en ny mulighed, der åbner sig for dig.

Hvordan husker man sine drømme?
Har man lyst til at kikke indad og lære sig selv bedre at kende. Så ha' papir og blyant liggende på natbordet. Så snart du vågner, prøver du at holde fast i billedet eller følelsen du vågner med og skriver det ned. Bare ganske få ting man husker i en drøm kan være nok til at hjælpe dig til en større forståelse for hvad der sker i dit liv.

Kan man slå sine drømme op i en bog?
To ens drømmesymboler (billeder), drømt af to forskellige personer, kan betyde to helt forskellige ting. Eksemplet her er fra et kursus, hvor en kvinde drømte om en ræv. For hende var ræven symbolet på en kærlig og omsorgsfuld mor. En anden kvinde på samme kursus så ræven som et rovdyr der stjæler høns og æg. Hun forstod pludselig hvad jeg mente, når jeg sagde, at det er vigtigt selv at gøre sig klart, hvad det drømte billede betyder for en selv, og ikke kun bruge opslagsbøger.

Drømmeleksika kan være uhyggelige. Jeg underviser også i aftenskolen bla. i drømmetydning og havde et ægtepar, hvor kvinden lagde en tyk bog på mit bord. Hun drømte meget om børn - og i denne bog stod der, at hvis man drømmer om børn fik man slet ikke nogen selv. Det er helt forkert. For drømme om børn fortæller netop om dine egne muligheder i livet.

Vil du vide mere
om drømme, og hvordan du kan forstå dine egne drømme, kan du fx lære det på et drømmekursus eller på et udviklingsforløb i forbindelse med en drømmeuddannelse, hvor du vil få redskaber til selv at lære at forstå dine drømme og hvad du kan bruge dem til.

For yderligere oplysninger er du meget velkommen til at kontakte Mirza Mølgaard på mobil 22 44 91 49 eller mail: mirza@webspeed.dkDRØMME OM UTROSKAB af Mirza MølgaardMange mennesker har prøvet at vågne op efter en drøm og oplevet at være rasende på kæresten, der ligger ved siden af dem. Virkelig at have lyst til at slå dem. Man har netop drømt, at ens egen kæreste er utro med en veninde eller en god bekendt. Man kan ikke lade være med at spekulere over, om dette kunne være virkelighed. Man bliver mere mistroisk overfor hvad kæresten laver i virkeligheden – og denne mistro kan vare i meget lang tid.


Eller man kan opleve at vågne op og føle skyld og måske ligefrem dårlig samvittighed, fordi man selv var sammen med en anden mand i sin drøm. Hvad kan disse drømme fortælle?

Drøm om utro kæreste.  Pia vågner og er meget chokeret, efter at have haft denne drøm. ”Min mand er i seng sammen med min bedste veninde.”

Drømmen fortæller: Din mand og veninden i din drøm fortæller dig om en side af dig selv, du ikke lige er opmærksom på i virkeligheden. Nogle af de egenskaber som du ser dem i besiddelse af i virkeligheden, indeholder du også selv. Drømmen fortæller dig, at du er utro overfor dig selv. Du svigter dig selv i øjeblikket. Dit ubevidste fortæller dig, at du glemmer at lytte til dig selv. Men at du har brug for at give dig selv mere opmærksomhed og kærlighed i dit liv. Din mand i drømmen fortæller også om din handlekraft og styrke, som du bruger til at komme i kontakt med din følelsesmæssige side, som fx veninden repræsenterer i dig selv. Brug den i virkeligheden på dig selv. Vær mere opmærksom på dine behov og følelser og begynd at handle det ud.

Drømmeren er selv utro.  Mette drømmer: ”Jeg er i seng sammen med min X-kæreste.”  Hun vågner op med følelsen af skyld. Kunne jeg i virkeligheden godt tænke mig at få min x-kæreste tilbage, selv om jeg er sammen med min nuværende kæreste og glad for ham.

Drømmen fortæller:  At du skal se på de egenskaber x-kæresten  havde. Hvordan var han i virkeligheden dengang du kendte ham. Hvad var han god til osv. Var han fx omsorgsfuld, så kan han i drømmen fortælle dig, at du har brug for at være omsorgsfuld overfor dig selv. Du har brug for at tage dig af dig selv på en god og kærlig måde. Drømmen fortæller samtidig, at du er ved at komme i  kontakt med din indre mandlige side. Dvs. at du er ved at få bedre kontakt med din handlekraft, på den måde, at du bliver bedre til at give udtryk for følelser og andet der betyder noget for dig i dit liv.

Vær vågen i dit liv.  Selv om drømmene som udgangspunkt handler om dig selv og dit liv, og skal ses på denne måde, skal man selvfølgelig ikke være helt blind for, om kæresten i virkeligheden kan være utro.

Men drømmen kan fortælle om ens egen uopmærksomhed i relation til sig selv og dagligdagen. Ikke at kæresten i virkeligheden behøver at være utro. Men fordi man ikke er nærværende og tro overfor sig selv, ser man måske ikke at man mangler at give hinanden opmærksomhed. Dette kunne skyldes, at man har for travlt med ydre ting og på den måde svigter sig selv og sine omgivelser. Så på denne måde kan man via sine drømme komme mange situationer i forkøbet.DRØMME OM AT VÆRE NØGEN  af Mirza MølgaardVi skal huske, at alt i din drøm fortæller noget om dig selv og dit liv lige nu. Når du har nøgendrømme kan det fortælle, at du ikke har noget at skjule. Du er som du er – fuldstændig som gud har skabt dig – kan man sige. Ja, som en nyfødt. Man kan også tale om ”at være klædt af til skindet”. Eller man kan sige at det handler om ”den nøgne sandhed” osv.

Tøj er jo en form for facade man tager på, eller en beskyttelse af sig selv. Både med hensyn til ikke at fryse, men også for at give udtryk for hvem man er, eller hvad man er, hvilken status man har i livet osv. Så nøgendrømme er ofte drømme vi tænker meget over.

En kvinde havde følgende drøm:   "Jeg befandt mig i et badeværelse, hvor der var én bruser. Stod der nøgen fyldt af sæbeskum. Så blev døren lukket op – og min mandlige chef stod udenfor og spurgte om jeg ikke kom tilbage.”

Drømmen fortæller:  At kvinden egentlig ikke behøver at skjule sig for sig selv længere. Hun er i færd med at rense sig, man kunne kalde det en indre rengøring. Men her bliver hun forstyrret af sin egen mandlige side (chefen), som også repræsenterer hendes egen indre styrke og handlekraft. Hendes mandlige side vil gerne i kontakt med hende selv igen. Han gør hende nemlig opmærksom på, at hun er savnet i relation til sig selv.

Hvorfor netop denne drøm?   Det kunne godt handle om hendes arbejdssituation og hendes relation til chefen i virkeligheden. Hun har måske været usikker på sin arbejdssituation og har måske ikke følt at hun var god nok i virkeligheden. Hendes eget ubevidste (drømmen) viser, at hun ikke behøver at være så usikker på sig længere, for hun er savnet.

Drømme om at være nøgen på en vej.


En mand drømmer:  ”Jeg står nøgen midt på en vej. Jeg undrer mig over, at de andre mennesker passerer forbi uden at lægge mærke til at jeg står der.”

Drømmen fortæller:  At han nu er parat til turde vise sig som han er. Han behøver ikke længere at skjule sig for sig selv. Nu er han parat til at stå inde for den han i virkeligheden er.

En kvinde drømmer:  Jeg står nøgen på en vej. Nogle mennesker kikker bebrejdende på mig. Jeg føler mig flov.”  Har også denne følelse da jeg vågner.

Drømmen fortæller:  Kvinden tør ikke helt være sig selv. Hun er stadig lidt usikker på, om hun nu også slår til måske i forbindelse med en arbejdssituation eller i forhold til andre mennesker. Måske vil de se ned på mig. Men det handler som regel om ens egne følelser i relation til sig selv. Men drømmen fortæller, at hun er parat til at komme videre, men blot skal stole lidt mere på sig selv.DRØMME OM BØRN af Mirza MølgaardNår der optræder børn i vore drømme er det for at få noget at vide om os selv. Barnet i vore drømme er nye sider af os selv. Det der er vigtigt at se på er hvordan barnet i drømmen har det. Det handler om dit indre barn, og hvordan du behandler det (altså dig selv). Børnene i vores indre verden ved, hvordan vi skal være. Mens resten af vor personlighed tror den ved, hvad vi skal gøre og hvordan vi skal handle.

Glad barn.  Drømmer du om et glad barn der trives, kan det betyde, at du er god til at lytte til dig selv. Men du skal være opmærksom på at bruge dine nye muligheder på en god måde. Det kan være symbolet på nogle nye kvaliteter i dig, der er begyndt at vise sig.

Barn der ikke har det godt. Drømmer du om et barn der har det dårligt, måske et underernæret barn, kan det betyde, at du ikke giver dig selv næring nok i dit liv. Du er ikke god ved dig selv. Lytter ikke til dig selv. Læg mærke til, hvordan du behandler dig selv i dit virkelige liv.

Drømme om egne børn.  Mange mennesker tror, at når de drømmer om deres egne børn, handler det om deres virkelige børn. Men her er det vigtigt at se på barnets egenskaber, da det også skal fortælle noget om drømmeren selv. Hvordan er barnet i virkeligheden, følelsesmæssigt og hvad er barnet god til og ikke god til osv. Barnet fortæller også her om dine muligheder. Forvalter du dem på en rigtig måde.

Barnets alder i drømmen.  Barnets alder kan fortælle dig noget om hvad du skal se på, omkring dig selv og din situation for et tilsvarende antal år siden. Fx er barnets alder 7 år, kan det fortælle dig om en ting eller situation der skete for 7 år siden. Det der skete i dit liv dengang, gjorde at du havde nogle følelser omkring dit liv og din situation på daværende tidspunkt. Se på disse følelser.

Barnets alder i drømmen (fx 7 år) kan også fortælle dig om en ting eller situation der skete da du selv var barn og 7 år gammel. Prøv om du kan huske, hvordan du havde det på dette tidspunkt i dit liv. Hvad skete der dengang.

 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu